Project Blauw | Lees meer over training kleinschalig wonen
ECD project,projecten op snijvlak van business en ICT,opleidingsprogramma,netwerkorganisatie,trainingsprogramma,interimmanager,op tijd realiseren van benodigde kwaliteit binnen afgesproken budget
23303
page-template-default,page,page-id-23303,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.1,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-24887
Training kleinschalig wonen

Kennis vergaren

In een startbijeenkomst zijn de verschillende thema’s van kleinschalig wonen behandeld zodat er binnen de groep een gemeenschappelijke taal ontstaat op het gebied van kleinschalig wonen. Het ging hierbij om wat verstaan wordt onder begrippen als cliëntruimte, onbegrepen gedrag, warme woonzorg, belevingsgerichte zorg, welzijn, zinvolle dag invulling etc. De deelnemers hebben van tevoren informatiemateriaal gekregen.

Ervaring opdoen

De deelnemers zijn op werkbezoek gegaan bij een instelling die al ruime ervaring heeft met kleinschalig wonen. De doelstelling was niet dat de deelnemers ‘de enige manier’ van kleinschalig wonen ervaren zodat ze die kunnen kopiëren, maar dat ze met verschillende mogelijkheden werden geconfronteerd.

Inzicht teamsamenstelling verkrijgen

Een belangrijk aspect van kleinschalig wonen is werken als zelfstandig team. Het is daarbij van belang dat elke medewerker zijn of haar eigen kwaliteiten en die van de collega’s goed kent. Met deze kennis kan worden bepaald hoe de taken/rollen in het team het best verdeeld kunnen worden zodat elk teamlid zijn of haar kwaliteiten optimaal inzet. Door gebruik te maken van ieders kwaliteiten zal er effectiever gewerkt worden en het werkplezier toenemen. Dit is gedaan door instrumenten als metafoor voor teamrollen te gebruiken. Deze op de ‘Belbin teamrollen’ gebaseerde aanpak, geeft een beeld aan de deelnemers welk instrument ze spelen (welke rol ze van nature vervullen), welke instrumenten de collega’s spelen om met deze kennis een optimaal functionerend orkest/team te maken. Het stelt de deelnemers in staat de teamsamenstelling en eventuele aanpassingen die nodig zijn goed bespreekbaar te maken.

Leren omgaan met dilemma’s

De medewerkers worden in een kleinschalig woonomgeving geconfronteerd met dilemma’s. Deze dilemma’s hebben veelal te maken met de ruimte die cliënten moeten/kunnen krijgen. Het is belangrijk dat de teams een manier hebben om goed om te gaan met dilemma’s en zo cliënten maximale ruimte geven terwijl gezondheid en welzijn van de cliënten beheersbaar blijven. Een goede methode om dilemma’s bespreekbaar te maken is het Moreel beraad. Moreel beraad is een gesprek over een ethische vraag. Een gesprek over een ethische vraag is bedoeld om de vraag te verhelderen en antwoorden en oplossingen te vinden. In een aantal vaste stappen wordt toegewerkt naar een oplossing. Er is een speciaal stappenplan voor het behandelen van dilemma’s in de zorg.

Interesse in het Overzicht instrumenten en het Overzicht dilemma proces
klik dan hieronder of neem contact met ons op:

info@projectblauw.nl
telefoonnummer: 085 86 401 23

OVERZICHT INSTRUMENTEN
OVERZICHT DILEMMA PROCES